Project « Altergraphy »
ALTERGRAPHY - Wanneer schrijven kalligrafie wordt: Een alternatieve geschiedenis van het Chinese schrift gebaseerd op middeleeuwse landschappen met inscripties en hun moderne receptie
Wanneer schrijven kalligrafie wordt: An Alternative History of Chinese Script Based on Medieval Inscribed Landscapes and their Modern Reception
Het eerste doel van dit project is het contextualiseren van de epigrafie van de taoïstische dichter Zheng Daozhao (455-516 CE; 4 sites; ca. 40 inscripties) en de boeddhistische kalligraaf Seng'An Daoyi (fl. 562-580 CE; 12 sites; ca. 120 inscripties), die genegeerd werden. 40 inscripties) en boeddhistische kalligraaf Seng'An Daoyi (fl. 562-580 CE; 12 sites; ca. 120 inscripties), die door de klassieke kalligrafietraditie uit de 7e eeuw werden genegeerd bij het formuleren van een esthetisch discours gericht op de cohesie van de literaire elite. Zelfs binnen de kritiek van de klassieke traditie in de 18e eeuw werden deze gegraveerde monumentale teksten op kale, ongepolijste kliffen alleen besproken in formele termen en in de vorm van wrijfsels, dat wil zeggen los van hun fysieke en sociaal-religieuze context. De laatste dertig jaar van veldarcheologie hebben aanvullend bewijsmateriaal opgeleverd waarop kan worden voortgebouwd om de twee figuren in hun context te plaatsen. Dit project selecteerde deze casestudies vanwege hun subversieve potentieel in de herdefinitie van kalligrafie, voorbij de esthetische waarden die de agenda van de literaire elite dienden, en in de richting van een beter begrip van de strategische keuzes die individuen en hun lokale gemeenschappen maakten tussen materiële beperkingen, het gebruik van het schrift in de volkstaal en middeleeuwse religies.
Het voorwerp van onderzoek (en de vereiste contextualisering) is tweeledig: de epigrafische inscriptie zelf, teruggeplaatst in haar oorspronkelijke context, en de receptie van diezelfde inscriptie via wrijfsels in inkt op papier. Het is inderdaad essentieel om te erkennen dat de manier waarop we epigrafie en kalligrafie benaderen gefilterd is door vroegmoderne benaderingen en het tweede leven van inscripties door middel van wrijfsels.
Het tweede doel van dit project is dus de receptie van middeleeuwse epigrafie door middel van wrijfsels te onderzoeken en te bepalen hoe deze werken zowel de geschiedenis van de kalligrafie als de moderne kalligrafische productie hebben beïnvloed. De decontextualisering die wrijfsels op epigrafie teweegbrengen, creëert tegelijk mogelijkheden om de inscriptie in verschillende corpora op te nemen en, in dit tweede leven, de intellectuele netwerken op te bouwen die de geschiedenis van de kalligrafie herformuleerden en het begrip zelf van kalligrafische stijl of variatie herbekeken. We zullen de kwaliteit en het formaat van de wrijfsels - in het bijzonder albums - analyseren, evenals hun circulatie, die soms kan worden herleid door de zegels en colofons op de band of de montage.
De gegevens (ongeveer 1500 foto's van de site, ongeveer 1000 oude en moderne wrijfsels) werden door de hoofdonderzoeker verzameld op bergachtige sites die vandaag ingrijpend veranderd worden in een snel proces van erfgoedvermeerdering, waarbij een dubbele expertise op het vlak van archeologie/kunstgeschiedenis en kalligrafische praktijk alsook wrijftechnieken noodzakelijk was. De fotografische onderzoeksgegevens en scans van de verzamelde wrijfsels, nog niet gepubliceerd, zullen worden opgeslagen in de open access repository Nakala en zullen worden gekoppeld aan de “Database of Medieval Chinese Texts” van de Universiteit Gent (DMCT; database-of-medieval-chinese-texts.be) en de “Buddhist Stone Sutras in China” met georeferentie van de Academie van Wetenschappen/Universiteit van Heidelberg (Stonesutras.org). Dergelijke gezamenlijke interpretatie van epigrafische gegevens richt zich op het beheer van digitale corpora op wereldwijde schaal.
Onderzoeksproject uitgevoerd door Lia Wei (Inalco).
Onderzoeksgebieden:
Onderzoeker
Ontdek andere onderzoeksprojecten
Wetenschappelijk team
Elke conservator is verantwoordelijk voor een afdeling (Antiquiteiten uit Egypte en het Nabije Oosten, De Griekse en Romeinse antiquiteiten, De archeologie van de streek en van het Domein, Decoratieve kunsten, Kunst van buiten Europa, De geschiedenis van de streek en van het domein, Kostbare boeken), de bewaring en de verrijking ervan. Het wetenschappelijke team ontwikkelt daarnaast ook de inhoud van de vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het Museum, op basis van de gekozen onderwerpen en thema's.