Project « De Gouden Eeuw van Bourgondië: wat is de impact op de Belgische geschiedenis? »

De laatste jaren zorgen tentoonstellingen, populaire werken en tv-producties voor een heropleving van de interesse voor de Bourgondische periode in haar ruimste betekenis, van het midden van de 14e eeuw tot de 16e eeuw. 

Achter dit enthousiasme gaat in werkelijkheid een identiteitskwestie schuil: is het België van 1830 de rechtstreekse erfgenaam van de oude Bourgondische staten? De herdenkingsvertogen die sinds de 19e eeuw gehouden worden, verwijzen naar de meest prestigieuze kenmerken van het Bourgondische tijdperk. 

Territoriale eenheid, economische welvaart, de Vlaamse Primitieven en Orde van het Gulden Vlies zijn een voor een herdenkingselementen die inspelen op hedendaagse politieke, culturele en toeristische kwesties. Met dit project willen we deze herdenkingselementen in kaart brengen en onderzoeken hoe ze in België op verschillende niveaus werden en nog steeds worden ingezet.
 

Hoofdpartners : Prof. Éric Bousmar (Université Saint-Louis - Brussel), Prof. Jean-Marie Cauchies (Koninklijke Academie van België), Prof. Marnix Beyen (UAntwerpen), Prof. Alain Dierkens (ULB)

Axes de recherche :

Référent :

Wetenschappelijk team

Elke conservator is verantwoordelijk voor een afdeling (Antiquiteiten uit Egypte en het Nabije Oosten, De Griekse en Romeinse antiquiteiten, De archeologie van de streek en van het Domein, Decoratieve kunsten, Kunst van buiten Europa, De geschiedenis van de streek en van het domein, Kostbare boeken), de bewaring en de verrijking ervan. Het wetenschappelijke team ontwikkelt daarnaast ook de inhoud van de vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het Museum, op basis van de gekozen onderwerpen en thema's.

Découvrez leurs travaux de recherche et biographies