Project « Merovingische necropolen in de Haine-vallei »

In het laatste kwart van de 19e eeuw werden tijdens een uitgebreide opgravingscampagne in Ciply (Henegouwen, Bergen) zo'n 1.200 graven uit de Merovingische periode blootgelegd. In 1970 heeft Germaine Faider een naslagwerk uitgebracht over deze ontdekkingen: bijna 300 skeletten en zo'n 2.560 voorwerpen. 

Dankzij nieuwe methodes, onderzoeken en ontdekkingen kunnen we de conclusies van haar werk vandaag herevalueren. Onderzoekers hebben met de steun van het Fonds Jean-Jacques Comhaire van de Koning Boudewijnstichting een gezamenlijk onderzoeksproject opgezet om de archeologische, biologische en materiële gegevens te combineren en zo een beter beeld te krijgen van de individuen, hun relaties en hun omgeving. Het project zal in een tweede fase worden uitgebreid naar alle necropolissen in de Haine-vallei.
 

PartnersC. Polet (Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen), B. Claes (Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel)), C. Pion (KIK-IRPA/ULB), Pr. L. Van Wersch (CEA, ULiège), S. Villotte et C. Bon (CNRS), Pr S. Louryan (ULB/ Erasme/Bordet) G. Dumont, O. Vrielynck (Waals Erfgoedagentschap (AWaP)), Pr L. Verslype, F. Vilvorder (CRAN-UCL), Pr A. Dierkens (CRéA-Patrimoine ULB), F. Hamonic (Domaine et Musée d’Archéologie nationale de Saint-Germain-en-Laye).

Axes de recherche :

Référent :

Wetenschappelijk team

Elke conservator is verantwoordelijk voor een afdeling (Antiquiteiten uit Egypte en het Nabije Oosten, De Griekse en Romeinse antiquiteiten, De archeologie van de streek en van het Domein, Decoratieve kunsten, Kunst van buiten Europa, De geschiedenis van de streek en van het domein, Kostbare boeken), de bewaring en de verrijking ervan. Het wetenschappelijke team ontwikkelt daarnaast ook de inhoud van de vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het Museum, op basis van de gekozen onderwerpen en thema's.

Découvrez leurs travaux de recherche et biographies