Speciale fondsen
Naast de 7 grote erfgoedsecties heeft het Koninklijk Domein en Museum van Mariemont een reeks specifieke collecties die gestructureerd zijn in speciale collecties.


Munten en medailles
De numismatische collectie van Raoul Warocqué biedt inzicht in de industriële geschiedenis van de 19e en vroege 20e eeuw. Ze omvat ongeveer 7.000 medailles en enkele munten.
Een derde van de collectie heeft betrekking op de mijnen van België en de meeste Europese landen. De rest van de collectie omvat medailles van alle continenten, die betrekking hebben op communicatiemiddelen (spoorwegen, wegen en bruggen, navigatie, ballonnen, post en telegraaf enz.) en op beroepen en handel (effectenmakelaars, spaarbanken, verzekeringsmaatschappijen enz.).
Er zijn ook parlementaire medailles en “bedelaarsmedailles”. R. Warocqué's interesse in kunstmedailles wordt weerspiegeld in de aanwezigheid van 80 werken van Godefroid Devreese (1861-1941). Een greep uit de collectie werd in 1991 gepubliceerd in de tentoonstellingscatalogus “Médaille et Industrie (Belgique, XIXe - début du XXe siècle): collection Raoul Warocqué”.
Bronzen medaille ter gelegenheid van de opening van het kanaal van Doornik naar Bergen, 1826

Grafische kunsten
De collectie grafische kunst bestaat uit werken die zijn gemaakt met behulp van een breed scala aan graveertechnieken (xylografie, lithografie, etsen, enz.). Er zijn Japanse prenten van grote meesters, maar ook affiches en karikaturen uit de tijd van Raoul Warocqué.
Een van Rops mooiste collecties
“Ik kan zonder opscheppen zeggen dat ik hier in België een van de mooiste collecties van Rops heb”. Raoul Warocqué was bijzonder trots op zijn verzameling prenten van Félicien Rops (1833-1898), de Belgische kunstenaar die een van de leiders was van de etsrevival en die opviel door zijn decadente symboliek en vrijwillig morbide erotiek. De collectie omvat ongeveer 650 werken.
Enkele Japanse prenten
Mariemont heeft een kleine collectie Japanse prenten van Hiroshige, Kunisada en Kuniyoshi. Hiroshige's serie “Beroemde Edo-restaurants” werd in 2000 gepubliceerd. Er zijn ook een aantal albums met erotische prenten en shunga.
Félicien Rops (1833-1898), Cigogne japonaise, z.d., ets , V. 76

Wapens
Mariemont herbergt een weinig bekende collectie van bijna 300 wapens en wapentuig uit de hele wereld. De meeste wapens zijn in de loop der tijd door de familie Warocqué verworven (en soms cadeau gekregen) en dateren uit de laatste vijf eeuwen.
Japanse wapens zijn onder andere samoeraizwaarden, zoals een wakizashi getekend Gyodô of een yoroï toshi versierd met een slang. Noord-Afrika wordt vertegenwoordigd door Marokkaanse koummya en Kabyle flyssa.
Hoewel R. Warocqué's interesse in Belgisch Congo gematigder was, bevat de collectie enkele emblematische Afrikaanse stukken, met name Songye-bijlkoppen en ijzeren ngulu.
De meeste wapens komen echter uit Europa en vallen op door hun grote diversiteit: Engelse vuursteenpistolen, Italiaanse schiavones, stukken ruiterharnas, Schotse dirk, enz.
Georgische dolk, 19e eeuw

Handtekeningen
De handtekeningencollectie van Mariemont is sinds 2023 geklasseerd als “Schat van de Federatie Wallonië-Brussel”. Ze omvat bijna 5.554 documenten van de 12e tot de 20e eeuw, die Raoul Warocqué heeft samengebracht volgens twee criteria: de bekendheid van de ondertekenaar en het belang van de inhoud.
Alle gebieden van 'kennis' zijn vertegenwoordigd: politiek (inclusief de Europese koninklijke families), de marine (Galaud de Lapérouse, Nelson, Suffren, Duguay-Trouin, enz.), humanisme, filosofie en literatuur (Erasmus, Diderot, Rousseau, Descartes, Voltaire, Hegel, Kant, Jefferson, Racine, Sue, Sand, Hugo, enz. ), schilderkunst (Titiaan, Rubens, Rembrandt, Ingres, Delacroix, etc.), muziek (Lassus, Charpentier, Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, etc.), religie (Ignatius van Loyola, Luther, Melanchton, Saint Vincent de Paul, Jansenius, Pater La Chaize, etc.), wetenschap (Galileo, Kepler, Linné, Champollion, Darwin, Pasteur, etc.).
Na de dood van Raoul Warocqué werden een aantal grote namen toegevoegd: Hergé, Kroll, Béjart en de Beatles. Alle handtekeningen zijn toegankelijk via de online catalogus van de bibliotheek.
Lijst van 52 handtekeningen van de leden van de Voorlopige Regering van België die de Hertog van Nemours, zoon van de Franse koning Louis-Philippe, voordragen als koning der Belgen, 25 januari 1831

Kaarten en plattegronden
De collectie kaarten en plattegronden bestaat voornamelijk uit gedrukte documenten uit de 19e en 20e eeuw, hoewel er ook enkele oudere stukken zijn. Ze telt enkele honderden nummers en heeft vooral betrekking op de geografische gebieden rond Mariemont, en meer in het algemeen op Henegouwen.
De collectie is vrij breed, van geografische kaarten tot perspectivische voorstellingen, kadastrale plannen (Popp), I.G.N.-kaarten, plannen van spoorweg- en lokale wegennetwerken, industriële sites, militaire operaties, enzovoort. De collectie bevat ook atlassen en manuscripten die de geschiedenis van deze discipline sinds de 16e eeuw documenteren.
Sommige daarvan zijn bijzonder waardevol, zoals de atlassen van Ortelius, Mercator en Ferraris.
Alexander Penez, Comitatus Hannoniae tabula, 17e eeuw

Foto's en ansichtkaarten
De fotocollecties bevatten fysiek geproduceerde documenten (positieven, negatieven en glasplaten) uit de 19e en 20e eeuw. Ze getuigen van de economische, sociale en politieke activiteiten van de familie Warocqué en van het leven in het kasteel van Mariemont (familiefoto's, recepties, enz.). Er zijn ook thematische albums, zoals de serie over de reizen van Mary Warocqué-Orville in Europa en Noord-Afrika.
De meest recente foto's, gemaakt tussen de jaren 1950 en 1990, illustreren deze cruciale periode waarin het burgerlijke kasteel ten onder ging en er een modern museumgebouw verrees, ontworpen door Roger Bastin. Een groot aantal fotosets, verbonden aan specifieke archiefcollecties, vervolledigen het panorama.
De fotografische documentatie wordt regelmatig verrijkt met nieuwe perspectieven op Mariemont door de lens van degenen die het terrein door de decennia heen hebben bewandeld. Naast de foto's is er een speciale collectie oude ansichtkaarten, voornamelijk gericht op Mariemont en de regio Centre.
Bezoek van koningin Elisabeth van België, vergezeld door conservator Germaine Faider-Feytmans, aan kasteel Mariemont, 10 mei 1957