Project « De Decoratieve kunsten in de 18e t.e.m. 20e eeuw: materiële cultuur, beeldcultuur, verzamelproces »
Het begrip 'decoratieve kunsten' is wat ongelukkig gekozen en weerspiegelt de tweestrijd tussen het gebruiksnut van de voorwerpen in kwestie en hun esthetische waarde. Het is een tussenvorm tussen andere kunstvormen die een duidelijke materiële vorm hebben, maar waaraan het nut ontzegd is enerzijds (de schone kunsten), en voorwerpen waarvan het gebruik voor de hand ligt, maar waarbij het artistieke potentieel geminimaliseerd is anderzijds (snuisterijen, alledaagse voorwerpen).
Het resultaat is een bonte verzameling die onmogelijk onder één noemer gebracht kan worden en vragen oproept: gebruikte voorwerpen die door hun leeftijd, schoonheid of zeldzaamheid kunstwerken zijn geworden, eenmalige producties of massaproducten, industriële producties of stukken die door kunstenaars zijn gemaakt, in verschillende materialen en technieken. Om de collecties zo goed mogelijk tot hun recht te brengen, bestuderen we de voorwerpen vanuit de visuele en materiële cultuur waaruit ze ontstaan zijn en gebruiken we die context om te begrijpen hoe ze een verzameling kunnen vormen.
Axes de recherche :
Référent :
Ontdek andere onderzoeksprojecten
Wetenschappelijk team
Elke conservator is verantwoordelijk voor een afdeling (Antiquiteiten uit Egypte en het Nabije Oosten, De Griekse en Romeinse antiquiteiten, De archeologie van de streek en van het Domein, Decoratieve kunsten, Kunst van buiten Europa, De geschiedenis van de streek en van het domein, Kostbare boeken), de bewaring en de verrijking ervan. Het wetenschappelijke team ontwikkelt daarnaast ook de inhoud van de vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het Museum, op basis van de gekozen onderwerpen en thema's.