Project « Cultuurbemiddeling, haar vormen en doelgroepen »

Het museumpubliek verandert, evolueert en vernieuwt zich voortdurend. De praktijken voor cultuurbemiddeling mogen uiteraard niet achterblijven en moeten deze veranderingen in zekere zin zelfs anticiperen. Het schoolpubliek, bijvoorbeeld, en jongeren in het bijzonder, hebben verwachtingen die niet altijd gemakkelijk te doorgronden zijn. 

Hoe kunnen we ze betrekken bij het bezoek? Wat zijn hun wensen, angsten en gevoeligheden? Welke systemen kunnen helpen om hen bewust te maken van de aangestipte problemen? Hoe kunnen we ze actief betrekken en zelf laten instaan voor hun verrijking? Hoe doorbreken we de a priori lineaire aard van een bezoek? Deze vragen zijn het onderwerp van lopend onderzoek naar mondelinge bemiddeling. Ook schriftelijke bemiddeling wordt onderzocht: welke informatie moeten bezoekers krijgen? In welke vorm? Hoe kunnen we traditionele infoborden inclusiever maken? Hoe kunnen we het publiek bij dit proces betrekken? 

Het Museum probeert de meest geschikte faciliteiten te ontwikkelen voor zijn verschillende doelgroepen en gebruikt tijdelijke tentoonstellingen regelmatig als ruimtes voor experimenten en innovatie om nieuwe vormen van bemiddeling te testen.
 

Verwijzers : Marie-Aude Laoureux et Anne-Françoise Rasseaux

 

Axes de recherche :

Référent :

Wetenschappelijk team

Elke conservator is verantwoordelijk voor een afdeling (Antiquiteiten uit Egypte en het Nabije Oosten, De Griekse en Romeinse antiquiteiten, De archeologie van de streek en van het Domein, Decoratieve kunsten, Kunst van buiten Europa, De geschiedenis van de streek en van het domein, Kostbare boeken), de bewaring en de verrijking ervan. Het wetenschappelijke team ontwikkelt daarnaast ook de inhoud van de vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het Museum, op basis van de gekozen onderwerpen en thema's.

Découvrez leurs travaux de recherche et biographies